måndag 22 oktober 2012

Hektiskt, hektiskt!

Det har varit galet hektiskt här den senaste tiden. Jag har inte haft många minuter över sedan jag började jobba den tredje oktober, och skulle jag haft några minuter över så har jag inte märkt av dem för jag har varit för trött!

Tilde i full fart!
Som alla vet så är det jobbigt att börja på ett nytt jobb. För mig har det varit ganska speciellt och alla som läst föregående inlägg vet att jag drog mitt hår inför jobbstarten för att komma tillrätta med skatteformulär som skulle vara ifyllda innan jag började. Nu, ett par-tre veckor in i anställningen, så har jag hunnit med ännu mer härlig byråkrati. Jag har varit på tre "orientations", tagit tre webb-kurser med tillhörande frågeformulär samt har tre nya e-mailadresser att kolla + en uppsjö av nya användarkonton/login, där vissa inte fungerar alls. Jag har dessutom försökt att sätta mig in i ett nytt område där jag förstår innebörden av kanske hälften av orden och har inte en aning om resten.
På dessa tre veckor har jag även hunnit med att vara hemma med en sjuk Wilma en halv dag (Pontus tog andra halvan) samt varit hemma själv ett par dagar med feber. Som grädde på moset så var Pontus borta på en retreat i helgen (fre-sön) och jag råkade vara ensam med flickorna en av deras värsta nätter på lång tid (jag vaknade varannan timme natten igenom av antingen Tilde eller Wilmas gråt).

Wilma undersöker.
Låt mig sammanfatta mitt liv i ett ord just nu: TRÖTT!

Nyinköpt regnjacka med sydväst. Vilken
tur att det var Elmo på!
Tilde har tyvärr haft en jobbig period hon också och har ju varit sååå ledsen när jag lämnat henne på morgonen. Hon hade helst av allt velat vara hemma hela dagarna, precis som vi varit ganska länge nu. Jag kände att jag inte kunde stimulera henne riktigt och trodde att hon skulle stormtrivas på en förskola igen. Men, effekten blev ju tyvärr tvärt om. Det är inte förrän nu hon har börjat acceptera lämningarna utan gråt och som vi hittar henne i full aktivitet när vi kommer och hämtar. Häromdagen sa hon "du jobba, jag vara hemma med Pappa". Vilken härlig liten problemlösare vi har!

Nu är det dags för mig att sluta för idag. Vi har precis fått nya gäster, Charlotte och Oscar, och vi pratar redan så mycket att jag knappt kan koncentrera mig på inlägget :O))

Mer info kommer så snart jag har lite tid över igen!!

tisdag 2 oktober 2012

Kafka och gråt

Usch, jag har en urusel dag... Egentligen borde jag vara nervös och spänd inför när jag börjar mitt nya jobb i morgon, men för att vara helt ärlig så är jag mest arg och upprörd. Det här är ett lite "trist" inlägg så om ni hellre vill fortsätta att vara glada så titta bara på bilderna.

Tilde och Wilma i full fart på lekplatsen...
USA är något av det mest krångliga, byråkratiska och ohjälpsamma land jag stött på. Jag har en längre tid irriterat mig lite på att jag tvingas heta Eva här (eftersom det är det första namnet i mitt pass) och det blev inte bättre av att jag tvingades signera med Eva Nordenfelt i pappersarbetet inför min jobbstart. Men, det är något jag inte kan ändra på utan jag får glatt acceptera att jag delvis har bytt namn efter att jag flyttat hit.
Det som är anledningen till att jag är så arg idag är skattesystemet. Jag har fått två formulär jag ska fylla i och lämna in till Harvard så att de kan dra rätt mängd skatt på min lön. Det är för mig självklart att jag ska betala skatt och jag trodde i min enfald att jag skulle kunna få lite hjälp med att fylla i rätt uppgifter. Men, ack så fel det var!
Allt började med ett möte med en rar tjej från personalavdelningen. Hon är den som ska ha formulären och lämna dem vidare, men hon kunde tyvärr inte hjälpa mig det minsta med att fylla i dessa. Hon var vänlig nog att ge mig telefonnumret till Harvards skattekontor, men hon nämnde också att de nog inte heller kunde ge mig några råd. Sagt och gjort, jag ringde kontoret och hoppades på att få hjälp. Den första jag pratade med hade raka besked på hur jag skulle fylla i det ena pappret, men när jag sedan kände att jag behövde ringa upp igen så var det andra besked. Killen jag pratade med kunde överhuvudtaget inte ge några som helst råd, och han kunde inte förklara olika begrepp för mig heller. Jag ställde ju specifika frågor, och då kunde han inte svara. För att få hjälp tyckte han att jag skulle kontakta en "tax advisor", dvs betala pengar för att någon ska titta på min specifika situation, eller så kunde jag ju prova det nationella skattekontoret, IRS. Återigen satte jag mig i telefonen och ringde IRS. Så här i efterhand önskar jag verkligen att jag inte gjort det. Jag fick prata med fyra olika personer, och varje person konstaterade att de inte kunde hjälpa mig och att de skulle koppla mig vidare. Det gjorde ju inte saken bättre att jag fick vänta ca 10 min varje gång innan den jag blev "vidarekopplad" till svarade. Den sista mannen påpekade vänligt men bestämt att avdelningen han satt på behandlade skatteärenden från tidigare år, inte hjälp med att lägga upp skatt. Dock försökte han efter bästa förmåga reda ut den status jag har i USA när det gäller skatt enligt 2011 års regler. Samtalet tog ganska lång tid och för att vara ärlig så har jag bara blivit mer förvirrad. Samtalet varade närmre en timme och har gjort mig ännu mer förvirrad. Nu vet jag inte ens i vilken ände jag ska börja fylla i mina papper. Formuläret jag trodde var klart är långt från färdigt!!
...för att sedan ta en god glass på JP Licks!
Under tiden jag satt i telefonkö så försökte jag ändra på hur jag betalar min telefonräkning. På nätet fungerade det aldrig att ändra datum så jag provade deras chatt. Enligt chatten måste jag ringa till deras center för att göra ändringen manuellt, och enligt centrat så kan de inte göra ändringen manuellt heller. Tillbaka på ruta ett återigen. Till sist så fick jag avanmäla mig från tjänsten i fråga och återanmäla mig med det nya datumet, allt på min sida på nätet. Suck!

Det börjar bli höst här också.
Om det nu finns en hel massa människor som arbetar med olika sorters byråkrati kan det inte då finnas åtminstonde en människa som kan sitt jobb??!! Det verkar som att det enda de är bra på är att ursäkta för besväret och vidarebefordra en till nästa person.
Som ni förstår så har jag inte fått något alls gjort idag trots att jag lagt mycket tid på att föröka reda ut begreppen. Jag har förvisso klippt mig, men förutom kortare hår så står jag kvar på ruta ett med skatteformulären. Nu vet jag inte ens vem jag vågar fråga om hjälp!

Till råga på allt så var Tilde helt utom sig när jag lämnade henne i morse och hon grät fortfarande när jag ringde och kollade hur hon hade det en timme senare. Det är verkligen svårt att skiljas från sitt barn när de skriker och gråter "lämna mig inte", även om jag vet att det kommer att gå över!

Ja, min dag hade kunnat vara bättre. Jag hoppas att byråkratin jag har kvar i samband med min jobbstart går smidigare framöver, så som jag vet att Tildes lämningar kommer att göra. Tro inte att jag är helt anti USA nu. Jag hade bara önskat mig bra hjälp i ett komplicerat system! Tills jag är färdig med allt så tar jag ett djupt andetag och räknar till tio...